Stort lager | # Egen utveckling | Kunskap

utan moms/Tullavgift kan tillkomma

 

Uniballs och ledlager

 
 

Information om uniballs / länkhuvud / stånghuvud,  ledlager och tillbehör.

 1. Vad är uniballs?
 2. Olika typer
 3. Storlek på uniballs
 4. Material
 5. Montera uniballs
 6. Tillbehör
 7. Vanliga problem
 8. Jämför uniballs
 
 

1

Vad är uniballs?

Ett länkhuvud eller Uniball som ofta används i motorsportssamanhang är ett ledlager som är försett med en utvändig gänga eller invändig gänga. Finns även för svetsning. Dessa komponenter används i leder istället för en bussning på grund av att dessa inte flägar. Inom motorsport så används dessa för att få ett responsivt chassi då du slipper flexet från alla bussningar.

Används där du har en rörelse och du vill ha en följsam led och samtidig ha justeringsmöjlighet. Exempelvis vid bakvagns upphängning. Imon motorsporten är justerbarheten viktig då du på ett enkelt sätt kan justera ett ledlager utan att demontera.

Då Uniballs är tillverkade för att tåla tuffare belastning och har höga toleranser så underlättar det med en relativt enkel och smidig montering och samtidigt ha en bra livslängd.
 
 

2

Olika typer

Det finns många olika typer av ledlager och länkhuvuden beroende på applikation och det är viktigt att välja rätt för att inte i förtid slita ut delen samt att funktionen uteblir.

De ledlager som finns inom motorsporten har en självsmörjande (fet) plastlagring som gör att kulan lätt kan röra sig. Industrin har smörjbara ledlager, detta används inte inom motorsport. Dessa måste kontinuerligt fettas för att vara glappfria.

 • Länkhuvud hona = Invändig gänga
 • Länkhuvud hane = Utvändig gänga
 • Svetshus Ledlager = Ett ledlager som du svetsar fast istället för ett länkhuvd.
 

Länkhuvud Hane = Utvändig gänga

Den vanligaste typen av länkhuvud / uniball. Denna används i stor del till hjulupphängning vid motorsport och racing. Leden fungerar som en bussning fast utan något flex.

 

Länkhuvud Hona = Invändig gänga

Dessa kan användas ihop med länkhuvud hane men också ihop med en gängstång. var noga med att använda gängstång av hög kvalite då de flesta i en vanlig järnhandel inte duger.

 

Ledlager = Utan gänga

Denna typ av lager monteras i en lagerskål som kallas för svetshus. Oftast monteras dessa istället för P-ände uta vis hjulspindel.

 
 

3

Storlek på uniballs

När du väljer att använda dig av länkhuvuden så är det bra att du ser över storlek för rätt applikation, är det till bakvagn så kan det vara bra med ett större (kraftigare) länkhuvud. Men är det till exempelvis justering av generator så krävs det inte ett lika kraftigt länkhuvud då eventuell belastning inte är lika hög som i bakvagnen.

Riktmärke vid val av uniballs
Ett ledlager monteras så det bara skall behöva ta axiell last sett till gängans förlängning. Om detta verkligen är fallet och du använder en kvalitativ uniball och en bult i samma kvalité så kommer bulten att vara den svagaste länken. Detta är i teorin man kan användas som riktmärke vid val av uniballs. Känner du då att du ligger på gränsen av vad bult eller uniball klarar av så gå upp i storlek.


Större är bättre om du är osäker på storlek.

 
 

4

Material

De olika material som används till uniballs beror helt på vilket område de skall användas inom. Ledlager finns i följande varianter:

 • Krommolybden för bästa styrka och beständighet.
  Dessa lager klarar mellan betydligt mer belastning och stötar än motsvarande i vanligt stål
 • Stål
  Dessa monteras oftast inomhus i maskiner och industri
 • Rostfritt / Syrafast stål
  Även dessa monteras inom industrin men kan även då användas utomhus
 • Aluminium
  Används till lätta applikationer som inte tar stötar och lika höga krafter som ovan material. Perfekt om något skall vara lätt och inte tar upp höga krafter / stötar.
 
 

5

Montera uniballs

När du monterar ett länkhuvud eller lösning med hjälp av länkhuvuden är det viktigt att du väljer rätt storlek samt gänga om det skall vara justerbart.

Uniballs brukar monteras som ände på en rörlig del t.ex på detta är hjulupphängning i bil. Viktigt är att ledlagret får jobba inom sitt arbetsområde. Monterat åt ett håll så kan lagret röra sig 12-16 grader cirka. Monterat 90 grader vridet så kan det röra sig 360 grader. Tänk på detta vid montering. En uniball som sitter i en hjulupphängning och slår i sitt ändläge går lätt sönder.

Använd dig av distanser om du behöver mer rörlighet än de 12-16 grader som ett länkhuvud kan röra sig otan distanser. Med distanser så kan du uppnå någon grad extra rörlighet vilket är mycket i en hjulupphängning.

Ska du montera länkhuvudet på ett rör så monteras en svetshylsapå röret. Sedan kan en länkhuvud med utvändig gänga monteras ihop med en låsmutter.

 
 

6

Tillbehör

Chassirör
Rör för att användas med hjälp av en svetshylsa tillsammans med ett ledlager.

Distanser
För att undvika glapp när du monterar ditt ledlager.

Låsmuttrar
För att låsa ledlagret när du justerat in önskat avstånd/längd. En mutter hindrar länkhuvudet från att röra sig i gängorna.

Justerlänkar
Hane i ena ändan och hona i andra för att lätt kunna justera längden på staget utan att demontera något.

Justerhylsor för rör
Svetsas på röret så att du kan justera anslutna ledlager i båda ändar på ett enkelt sätt.

Dammskydd       
Används för att skydda länkhuvuden från smuts som kan skada lagret.

Svetshylsor
Underlättar för att kunna använda länkhuvudet tillsammans med rör. Svetsas i röret för att kunna montera ledlager.

Svetsfästen
För att enkelt kunna fästa länkhuvuden i chassi och liknande.

Svetshus
Detta är en hållare för ledlager som svetsas fast på rör eller liknande.

 
 

7

Vanliga problem

 • Leden jobbar utanför sitt arbetsområde
  Stor risk att ledlagret går sönder.
 • Smuts och damm
  När en led används utan dammskydd så sliter smuts extra på lagerytan.
 • Geometri
  Om inte ledlagret monteras att ta emot krafter på korrekt sätt så går det lätt sönder.